Iecavas
novads
Seko: twitter facebook rss

Mācās gatavot veselīgi

19.01.2018 0

Sestdien, 13. janvārī, Iecavas internātpamatskolā pulcējās vairāk nekā 20 interesenti, lai noklausītos uztura speciālistes Vandas Sargautienes lekciju par uztura ietekmi uz veselību, bet pēc tam kopā ar veģetārās kafejnīcas «Garuda» pārstāvi Aivaru Andreiku piedalītos vairāku ēdienu pagatavošanas meistarklasē.

Mācās gatavot veselīgi
FOTO: A. Kļaveniece

«It kā jau zinām, ka cukuru, sāli lietojam par daudz, dārzeņus - par maz. Speciālistes stāstījums par uztura piramīdas pakāpieniem lieku reizi rosināja aizdomāties par to, kas savas veselības labad darāms katram pašam, izvairoties no pārmēru trekna, salda un miltaina ēdiena. Galvenais - vairāk jādzer ūdens!» dzirdētajā dalījās Tamāra Šmite.

Meistarklasi ievadīja veselības dzēriena pagatavošana un nobaudīšana. Katlā uzkarsētais dzēriens ar ingveru, citronu sulu un garšvielu maisījumu Garam masala ieveda Ajūrvēdai un indiešu virtuvei raksturīgā smaržu pasaulē un sniedza mundruma devu turpmākajam darbam. Dzēriens lietojams arī tad, kad piezogas kāds vīruss vai ir vēlēšanās uzlabot imunitāti. Savukārt Garam masalu var lietot kā garšvielu daudzos ēdienos. Meistarklases gaitā tapa vēl pieci ēdieni: basmati rīsi, seleriju karbonādes, maltās sojas mērce, siltie biešu salāti un ābolu kūka. Vairākas stundas virtuvē aizritēja nemanot, jo darbošanos pavadīja interesantas un izzinošas sarunas par produktiem, garšvielām, gatavošanu, veselību.     

Pasniedzējs bija gandarīts par iecavnieku atsaucību un ieinteresētību. «Mans uzdevums nav pārliecināt kļūt par veģetāriešiem, taču ir gandarījums, ja varu cilvēkiem sniegt iedvesmu dažādot savu ēdienkarti, pamēģināt jaunas garšas, padomāt par ēdiena ietekmi uz veselību.»

Ar nodarbībā gūtajiem iespaidiem dalījās Gaļina Vīgante: «Ieguvums ir divkāršs. Bija iespēja gan satikties ar jaukiem cilvēkiem, gan uzzināt kaut ko jaunu. Lielisks veids, kā uzsākt jauno gadu. Daudzas lietas par ēšanas ietekmi uz veselību ir jau zināmas, taču vienmēr var uzzināt kaut ko, kas dzīvi maina uz labu. Lielā atsaucība pierāda, ka cilvēkiem šīs zināšanas par veselīgu uzturu ir vajadzīgas. Vai citādi sestdienas rītā būtu tik daudz interesentu saradušies. Man šī nodarbība ir kā dāvana sev, jo temats ir ļoti noderīgs. Pati iespēju robežās cenšos ievērot veselīgas ēšanas principus. Agrāk fanoju par svaigēšanu. Tagad nelietoju cukuru - tā vietā izmantoju medu. Piekrītu uzskatam - labāk mazāk, bet veselīgāk. Kopumā sabiedrība negrib lauzt savus ēšanas paradumus, taču arvien vairāk un vairāk cilvēku par to aizdomājas. Ļoti patīkami, ka pašvaldība, rīkojot šādas nodarbības, rūpējas par saviem iedzīvotājiem un viņu veselību.»

«Atnācu uz nodarbību, vēloties uzzināt jaunas receptes, jo apzinos, ka veselīgam uzturam ir liela nozīme. Lekcija lika aizdomāties par vielu proporcijām uzturā un to ietekmi uz organismu, taču visvairāk gaidīju meistarklasi. Ir cilvēki, kas nepieciešamo informāciju atrod paši, bet es esmu cilvēks, kam vajag dzirdēt un izzināt darbojoties. Televīzijā un internetā smaržu un garšu tomēr nesajutīsi, bet te var visu pasmaržot, pagaršot un mācīties, iesaistoties gatavošanas procesā,» pastāstīja Vita Dombrovska.

Pasākums notika Eiropas Sociālā fonda (ESF) projekta Nr.9.2.4.2/16/I/038 «Vietējās sabiedrības veselības veicināšana un slimību profilakse Iecavas novadā» ietvaros.  Projekta mērķis – vispārējās garīgās un fiziskās veselības uzlabošana Iecavas novada iedzīvotājiem. Lai sasniegtu mērķi, trīs gadu periodā no 2017.-2019. gadam pašvaldībā tiks organizētas 558 dažādas aktivitātes, kurās kā projekta mērķgrupa tiks iesaistīti 1854 Iecavas novada iedzīvotāji. Projekta kopējās izmaksas - 111607,00 eiro, no tām 85% ir ESF finansējums un 15% - valsts budžeta finansējums.

Fotogalerija:
Anta Kļaveniece
Lapas informācija atjaunota:    19.01.2018
TWITTER
IecavaLV
17 Aug
RT @ltvzinas: Šodien #TautasPanorāma viesojas Aglonas un Mārupes novados, bet rīt būsim Preiļu un Iecavas novados. Atnāc un pastāsti, ko sa…